Forskere på sleden
I mars i år var OiN-forskerne Ann Heidi Hansen og Lena Mossberg på datainnsamling på Svalbard. Forskerne jakter på ekstraordinære opplevelser hvor turistene opplever å være sterkt tilstede i øyeblikket.
Mossberg og Hansen deltok på en tredagers hundesledetur i Svalbard, sammen med fem turister og to guider.
– Gruppa var sammensatt med forskjellige folk – noe som var veldig bra for vår forskning for å få flere perspektiver, forteller Ann Heidi Hansen. Hansen er stipendiat ved Handelshøgskolen i Bodø og knytta til Opplevelser i nord arbeidspakke 2 og prosjekt 2.6.: Verdiskaping gjennom turistopplevelser og delprosjektet Ekstraordinære opplevelser og pakking.
Flere av turistene knytta seg til hundene sine. |
På vei med sleden. |
Hytta hvor gruppa overnattet. |
Forsker i aksjon: Lena Mossberg. |
– Mossberg og jeg deltok på turen på lik linje med andre turister, og i etterkant gjennomførte jeg intervju med alle fem turistene. Datainnsamlingen besto dermed både av intervju og deltakende observasjon, forklarer Hansen.
Sterke og ekstraordinære opplevelser
– Selve analysen av datamaterialet gjenstår, men noen foreløpige observasjoner er for eksempel at turistene hadde ulik motivasjon for å delta på denne turen. Noen oppga at de trengte en sterk kontrast til hverdagslivet for å koble skikkelig av, mens andre ville gjøre noe som ikke så mange andre har gjort. Et par av deltakerne på turen var globetrottere som bodde i London, og da de ble spurt om å sammenligne denne opplevelsen med noen av de mange andre de hadde hatt, fortalte at denne hundesledeturen var en av deres aller beste turistopplevelser. Det var nettopp disse ekstraordinære opplevelsene vi var ute etter å forske på.
Kontrast til hverdagslivet
– I intervjuene oppga alle turistene at de hadde hatt øyeblikk av tilstedeværelse hvor de var helt oppslukt, men det varierte hva som trigget denne følelsen. For noen var det kontakten og samspillet med hundene på hundesleden, mens det for andre var den spesielle naturen – som en frossen ørken hvor gruppa nesten ikke så andre mennesker – og at alt var så totalt annerledes fra hverdagslivet hjemme.
– Kontrasten gjør at det er lettere å komme inn i opplevelsen og få disse øyeblikkene av full tilstedeværelse som vi jakter på. Det ekstraordinære, annerledesheten og kontrasten til hverdagslivet er noen av triggerne, men det er et komplekst samspill av mange relasjoner som vi nå prøver å framskaffe mer kunnskap om, forklarer Ann Heidi Hansen.
– En av grunnene til at dette er interessant, er at disse øyeblikkene av sterk tilstedeværelse er med på å skape de beste opplevelsene. Til syvende og sist vil forhåpentligvis kunnskapen hjelpe bedrifter til å tilrettelegge opplevelsene og øke sannsynligheten for at turistene får sterke minner for livet, understreker Hansen.
Datainnsamlingen skal til slutt resultere i et bokkapittel fra Mossberg og Hansen. Ann Heidi Hansen bruker også materialet i sin doktoravhandling som hun jobber med. Lena Mossberg er Hansens veileder og prosjektleder for OiN prosjekt 2.6: Ekstraordinære opplevelser og pakking.
Alle foto tatt av Ann Heidi Hansen.